Friday, 30 September 2011

Testing

Hai...

Salam Jumaat untuk semua :)


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, 22 August 2011

Not feeling well, berat turun sampai 4kg

Today...
Rasa sangat malas nak datang kerja. 

Sebab dah dua hari saya demam plus cough plus sore throat. Semalam kemuncak demam sebab banyak kali kena mandi, panas badan. 

Semalam walau demam, tapi ku paksakan diri juga untuk puasa. Sebab sayang nak tinggal. Puasa di bulan Ramadhan hanya setahun sekali kan.

Semalam dah plan, kalau badan tak kebah jugak, memang nak amik MC jer. Tapi pagi ni, Alhamdulillah, suhu menurun.

Kerja sepatutnya masuk pukul 8.15am tetapi aku datang kerja pukul 8.50am gitu. Kahkahkah. Sian bos aku ada pekerja yang tak berapa nak cemerlang gini.

Tapi aku syukur demam + sakit tekak ni datang sebelum raya. Kalau raya, kesian kat makanan-makanan yang ada kat rumah nanti sebab takda orang nak habiskan. Hehe.

Oh ye, sepanjang puasa ni, berat aku turun dengan banyak nya. Timbang hari Sabtu haritu, berat turun dari 51kg ke 47kg. Pity me. 

Sebab aku ni jenis yang susah sangat nak naik berat badan. Makan banyak-banyak pun berat naik sikit jer. Jenuh sangat nak naikkan berat sampai 51kg dari 43kg.
So lepas puasa ni, aku berazam nak naikkan balik berat badanku. 

Agak-agak selepas kahwin berat aku akan maintain macam ni or aku akan mengalami pertambahan berat badan?


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Wednesday, 17 August 2011

Wordless Wednesday - Ashman

Salam Nuzul Quran semua...


 Oh Ashman, U made my day. *pengsan*


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Tuesday, 16 August 2011

Semalam PM Najib datang berbuka di sini



 Salam Selasa semua.

Semalam aku berbuka puasa dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Seronok juga sebab makanannya sedap-sedap.

Nanti kita citer lagi yer. Tengah nak siapkan kerja sekejap.




Tata!!!





Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Monday, 15 August 2011

Sayu

Salam Isnin semua. 

Alhamdulillah, hari ini no Monday Blues. haha.

Sekarang, aku tengah dengar lagu raya di radio. 

Sayu sangat rasa hati ini bila dengar lagu raya. Tak tahu kenapa. Padahal sebelum ni officemates aku dah start pasang lagu raya. Tak da lah pulak nak rasa sayu. Tetapi pagi ni rasa lain macam pulak. Kenapa ya?

Erm... Bila radio sudah mula pasang lagu raya, it means kita sudah masuk ke pertengahan puasa. Itu juga menunjukkan bahawa Ramadhan sudah hampir sampai ke penghujungnya. Alhamdulillah aku masih lagi diberi kesempatan untuk lalui Ramadhan kali ni tanpa rasa apa-apa masalah. Alhamdulillah, aku diberi kesihatan yang baik. Tiada demam, tiada selsema dan sebagainya. 

Tapi aku akui, Ramadhan kali ini masih tidak sempurna kerana aku dapat rasakan masih banyak lagi lompong-lompong yang aku tidak penuhi sempena Ramadhan kali ni. Ya, masih tidak sempurna.
Ya Allah, aku mohon agar Ramadhan kali ini bukanlah Ramadhan kali terakhir untuk ku. Bagilah aku kesempatan untuk lalui lagi Ramadhan pada tahun hadapan. 

Amin.



p/s: Kawan-kawan rasa tak macam apa yang aku rasa ni? Or hanya aku sahaja yang berperasaan begini?
p/s/s : Don't despair and never loose hope cause Allah His always by our side :)



Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Friday, 12 August 2011

Pelantikan Dr Zaleha sebagai Rektor UIAM - Siapa Kata Wanita Tidak Hebat?

source
Salam Jumaat semua.

Kagum! 


Hebat!


Sapa kata wanita tidak hebat? 

Tengok seperti contoh di atas. Aku sangat kagum dengan wanita ini. Sungguh, setiap wanita ada kelebihan masing-masing. Setiap kelebihan dan kehebatan yang dimiliki oleh wanita kadangkala tidak dapat disangkal oleh lelaki.

Kehebatan wanita memang tidak dapat disangkal lagi. 


Sebagai contoh:

1) CLEOPATRA - Cleopatra yang terkenal pada zaman Mesir kuno, merupakan seorang wanita yang  mampu menakluki para lelaki bukan dengan pedang, bukan dengan tombak, bahkan lelaki sampai rela berlutut di depannya hanya dengan sifat kewanitaannya. Hebat kan?


2) MUMTAZ - Bila sebut Taj Mahal, tentu kita akan ingat Shah Jehan dan Mumtaz. Bukan Mumtaz Jaafar. Hehe. Taj Mahal memang sangat popular dan ianya merupakan salah satu daripada Tujuh Keajaiban Dunia. Kenapa terbinanya Taj Mahal? Kerana Taj Mahal merupakan lambang cinta seorang suami terhadap isterinya. Hebat kan wanita ini? 


3) ASMA ABU BAKAR - Siapa Asma Abu Bakar ni? Beliau merupakan penghantar makanan kepada ayahnya, Abu Bakar dan Rasullullah s.a.w ketika mereka bersembunyi di Gua Tsur. Keberanian dan kecerdasan otak sangat perlu demi memastikan dirinya (Asma Abu Bakar) supaya tidak dapat dikesan oleh musuh Allah. Hebat kan?


4) ASIAH - Asiah merupakan isteri kepada Firaun yang sangat zalim dan mengaku dirinya Tuhan. Asiah adalah seorang wanita, tetapi dia tidak menentang Firaun, suaminya, dengan kelemahan fizikal, tetapi dia menentang dengan kekuatan hatinya yang telah dipenuhi oleh cahaya keimanan sehingga menjadikan Firaun lemah di hadapannya. Asiah adalah wanita yang beriman kepada Allah dan terlepas dari kekufuran Firaun. Wanita ini teguh mempertahankan imannya, walaupun diseksa dan diikat pada empat tiang dan dicemeti hingga menemui syahidnya dalam keadaan tersenyum. Hebat kan?


5) SUMAYYAH - Pernah dengar lagu Hijjaz bertajuk Sumayyah? Lagu nasyid ini menceritakan kisah Sumayyah dan keluarganya yang dibunuh semata-mata kerana mempertahankan Islam. Sumayyah, yang merupakan anak yatim piatu, merupakan hamba kepada Abu Huzaifah bin Al-Mughirah iaitu seorang pembesar Quraisy dan telah menetap bersama Abu Huzaifah sedari kecil. 

Perwatakannya yang baik dan taat kepada perintah tuannya sememangnya menjadikan beliau cukup disegani walaupun taraf beliau hanyalah seorang hamba. Sumayyah sekeluarga merupakan antara individu terawal yang memeluk agama Islam yang dibawa oleh junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w di Mekah. 

Sumayyah diseksa oleh Abu Jahal dengan tubuhnya ditikam dengan tombak dan dicarik-carik. Namun Sumayyah merupakan wanita pertama Islam yang gugur syahid. Sumbangannya kepada agama amat bermakna dalam mempertahankan kesucian akidah Islam. Ini kerana Sumayyah berani menyatakan yang hak dan beliau juga sanggup mempertaruhkan nyawa kerana mempertahankan kesucian akidah. Selain itu, Sumayyah juga memberi imej yang baik kepada umat Islam dalam mempertahankan agama Islam dan memperteguh keyakinan dan keazaman penganut Islam yang lain untuk meneruskan perjuangan. 

Sesungguhnya, Sumayyah adalah wanita yang berjiwa perkasa! Hebatkan wanita ini. 

* source: Novel Ranting Cinta Si Plato oleh Norhayati Berahim




p/s: Aku juga ingin menjadi wanita hebat. InsyaAllah.
p/s/s: Maaf, entry ni panjang sket. Tak macam entry sebelum-sebelum ini. Sorry

= = = = = = = = = =


KUALA LUMPUR, 10 Ogos (Bernama) -- Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menganggap pelantikan Datuk Prof Dr Zaleha Kamaruddin sebagai Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) sebagai detik bersejarah bagi kaum wanita Malaysia.

Menteri berkenaan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata ia mencerminkan keyakinan kerajaan terhadap kepimpinan golongan wanita yang mampu melonjak negara ke tahap lebih tinggi.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana memberi kepercayaan kepada golongan wanita dalam menerajui sebuah universiti bertaraf antarabangsa.

"Ini sekaligus membuktikan wanita Malaysia mempunyai kebolehan untuk menerajui organisasi dan institusi dalam pelbagai bidang, sama ada pentadbiran, ekonomi atau pendidikan," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Pelantikan Zaleha, yang sebelum ini merupakan Timbalan Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), berkuatkuasa hari ini.

Beliau menggantikan Datuk Seri Prof Syed Arabi Idid yang tamat tempoh sebagai rektor pada 1 Jun lalu.

-- BERNAMA 


= = = = = = = = = =
Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Thursday, 11 August 2011

Siang Malam Siang Malam, Rupanya dah Genap Sebulan


 11 Julai 2011 - 11 Ogos 2011


Alhamdulillah..

Hari ini genaplah sebulan usia blog baru aku ni. *tiup lilin harijadi untuk blog*

Masa mula-mula terfikir nak buat blog baru ni, hati aku berbelah bahagi samada nak teruskan dengan blog lama or create jer blog baru. But after fikir tambah termenung tambah mencongak tambah muhasabah tambah redah, aku pun tekadkan hati untuk buat blog baru.

Bukan apa, aku sebenarnya sayang sangat dengan blog lama aku. Sayang sangat-sangat seperti saya sayang pakwe saya. * sejak bila kau ada pakwe ha?* Ok, gurau...

Blog lama banyak sangat meninggalkan kenangan. Ada juga yang tanya aku, kenapa nekad untuk buat blog baru. Jawapan aku, biarlah aku pendam kan sahaja. Sebab melibatkan orang-orang sekeliling juga. * bukan sekeliling, tapi orang jauh yang berkeliling *

Untuk teruskan buat entry di blog lama, aku rasa dah tak kot. Sebab once bila hati aku nekad untuk melupakan sesuatu, aku akan kotakan janji. Tu lah, jangan cabar hati aku yang lembut ni. Lembut-lembut pun boleh keras tau. Kahkahkah. 

Untuk delete blog lama, aku rasa nanti-nantilah aku delete sebab nak biarkan orang rindu dengan entry aku dulu. At least, siapa-siapa yang cari aku guna keyword nama aku, masih jumpa lah blog lama tu. Kang kalau delete kang, nangis pulak yang mencari tu sebab tak jumpa. Wakakaka..



Ok, ni entry first aku di blog baru. Newborn.



Sempena sebulan kelahiran blog ini, nah amik sikit sorang  macaron yang best ni. Jangan berebut-rebut yer. Kita share ramai-ramai. Hehe





Happy Birthday!!!!  Nyum Nyum Nyum


Yeay!!!




Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Buah Beluluk? Buah ape tu?

Tadi aku tengok foto-foto. Sajer lah mengisi masa lapang di office. Haha

Then aku terjumpa tentang buah Beluluk. Buah apa tu yer?



Korang tau tak?



Then aku pun search lah di Google.

Oh rupa-rupanya buah kabung. Buah kabung best makan dengan ABC. Nyum nyum.

foto ihsan dari Google


p/s: pasni kalau ada orang tanya tahu tak buah beluluk tu apa, aku akan pantas menjawab "Buah Kabung!!!"


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

5 Kerajaan Negeri dah umum nak bayar bonus, Kuala Lumpur bila lagi?

Hai, Goodmorning. Happy Thursday ols.

Alhamdulillah, doa aku dan kawan-kawan yang membaca entry ini  akhirnya dimakbulkan. Walaupun bukan 2 bulan, tapi at least separuh gaji tu pun dah syukur. Boleh lah kita semua guna untuk belanja Hari Raya Aidilfitri nanti. Yer dok? Hehe

Tapi ada lagi berita yang lagi menarik. Petang semalam sebelum balik kerja, aku sempat lah baca news di Bernama.com. 3 Kerajaan Negeri umum nak bagi bonus kepada penjawat awam mereka. Bonus separuh gaji. 3 Negeri yang bertuah adalah Kelantan, Terengganu dan Pahang.

Tapi bila aku dengar berita semalam, dah 5 Kerajaan Negeri rupanya umum nak bagi bonus kepada penjawat awam mereka. 2 negeri bertambah!! Mak aih, best nya..

Tetiba rasa happy pulak dengar sebab kerajaan negeri pun prihatin nak kasik bonus. Best lah kepada sapa-sapa yang kerja di Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak dan Negeri Sembilan. Kiranya mereka dapat gaji penuh lah untuk raya ni.



Gaji penuh + 2x bonus (Bonus yang PM umum +bonus kerajaan negeri umum) = Double Gaji!!!!!



Alhamdulillah, rezeki di tahun 2011. Yer dok?


Tapi sekarang ni aku duk pikir-pikir, Kuala Lumpur bila lagi nak umum bonus ni? Tak mau ikut jejak 5 Kerajaan Negeri ni ker? Hahaha.



p/s: Datuk Seri Ahmad Said, boleh tak bagi juga bonus kepada penjawat awam anak Terengganu yang bekerja di Kuala Lumpur? Please * sambil buat muka kesian *

p/s/s: Cubalah bersyukur sket. Aih. Bagi betis nak peha. Lempang ni kang. Hehe


= = = = = = = = = =



KUALA TERENGGANU, 10 Ogos (Bernama) -- Kerajaan Terengganu, Pahang, Kelantan, Perak dan Negeri Sembilan merupakan lima kerajaan negeri yang setakat ini mengumumkan keputusan untuk mengikut langkah kerajaan pusat membayar bonus setengah bulan gaji kepada penjawat awam pada bulan ini.

"Kalau kerajaan pusat beri bonus, kita pun akan bagi sebagaimana jumlah yang dibayar kepada penjawat awam," kata Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said.

Katanya ia melibatkan 20,000 penjawat awam termasuk pekerja badan berkanun.

Ahmad berkata bayaran itu melibatkan peruntukan RM10 juta.

Di KUANTAN, Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob berkata pembayaran bonus di melibatkan 12,570 penjawat awam di negeri itu.

Adnan menolak dakwaan sesetengah pihak kononnya pemberian bonus itu satu pembaziran sebaliknya ia bagi menghargai sumbangan dan dedikasi penjawat awam dalam membangunkan negara.

Di KOTA BAHARU, kerajaan negeri Kelantan akan turut membayar bonus setengah bulan gaji kepada 6,000 penjawat awamnya serta bayaran khas RM500 untuk para persara.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa berkata kerajaan Kelantan akan menanggung kos RM5 juta bagi membiayai pembayaran itu.

Langkah itu diharapkan dapat meringankan beban kakitangan kerajaan negeri bagi membuat persediaan menyambut hari raya Aidilfitri tahun ini, katanya kepada pemberita selepas mesyuarat mingguan Exco Kerajaan Negeri Rabu.

Husam berkata mesyuarat itu turut meluluskan cadangan menswastakan projek pembinaan lebuh raya Kuala Krai-Kota Baharu sejauh 69 kilometer dengan kos RM1.4 bilion.

Di IPOH, kerajaan negeri Perak hari ini juga mengumumkan keputusan mengikut langkah kerajaan pusat membayar bonus setengah bulan gaji kepada penjawat awam pada bulan ini.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata kerajaan negeri menyambut baik pengumuman yang dibuat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Isnin lepas.

Beliau berkata bayaran itu melibatkan peruntukan RM6.5 juta.

Di SEREMBAN, Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan mengumumkan pemberian bonus setengah bulan kepada 4,800 pegawai dan kakitangan yang berkhidmat dengan kerajaan negeri Negeri Sembilan.

"Semua kakitangan termasuk yang berkhidmat dengan agensi milik kerajaan negeri akan menikmati bonus itu. Kita juga akan minta pihak berkuasa tempatan untuk memberikan bonus kepada kakitangan mereka," katanya.

Katanya pemberian bonus itu menyebabkan kerajaan negeri mengeluarkan belanja sebanyak RM4.8 juta.



-- BERNAMA 

= = = = = = = = = =


Gambar ihsan: Google



Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Wednesday, 10 August 2011

Wordless Wednesday - Network Problem


Gambar ini menunjukkan bahawa aku sedang protes dengan network kat office. 
Sebab tak boleh nak terjah blog kawan-kawan.









p/s : maaf, tak dapat ke blog kawan-kawan. Pity me ):




Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Tuesday, 9 August 2011

Isi Borang Cuti

Syhhhhhhhhhhh....

Aku baru sudah isi borang cuti. Moga-moga bos approve cuti Hari Raya Aidilfitri aku.

Aku apply cuti dari 26 Ogos 2011 - 4 September 2011

Yeay!!!!



Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Monday, 8 August 2011

Jumpa EB Ten Little Fingers

Tengahari tadi aku pergi jumpa EB.

Minggu lepas masa aku baca entry EB, dia ada cakap nak gi buat check up kat IJN. 

Since IJN and office aku takda lah jauh sangat so aku cakap kat EB, nak jumpa dia. Aku tak pernah jumpa EB. So aku amik kesempatan ini untuk jumpa EB. Boleh kenal-kenal kan. Setakat baca di blog, apa salahnya kenal-kenal di alam nyata pula. Lagipun tempat kerja aku dengan IJN hanyalah sekangkang kera. Hehe

Aku buka blog EB sebab nak cari contact number EB. Nasib baik lah EB ada tinggalkan phone number dia. Aku col nak ajak jumpa. Memula janji kul 12noon tapi encik bos aku ni kuar lambat lah pulak. Dia rajin duk kat office hari ni. Aihh

Then aku hantar sms kat EB tanya EB akan ada kat IJN sampai kul berapa. Then kami bertemujanji.

Dalam kul 1 lebih, aku gi IJN dengan officemate aku. Aku ajak dia teman. Sajer ngade-ngade. Bulan-bulan pose ni macam malas plak nak jalan kaki ke IJN. So kami berkereta gi IJN.

Bila jumpa EB, sempat borak-borak sekejap jer. Maaf EB kalau saya (kata ganti diri untuk aku. Hehe) banyak tanya sangat yer. Sebab saya baru follow EB sebenarnya. Sebab sebelum ni just baca gitu-gitu jer. Sori. 

Anak perempuan EB; Aerish sangat lah comel. Pandai cakap plak tu. Suka sangat tengok Aerish. 

Tetiba masa duk borak-borak dengan EB tu, husband EB panggil sebab no giliran EB untuk jumpa doctor dah tiba. Alah, baru nak borak lama. EB minta diri untuk jumpa doctor dulu and sambung borak after jumpa doctor. Tapi aku terpaksa masuk office sebab masa rehat hanya 15 minit untuk bulan puasa. Sori sekali lagi EB sebab tak dapat tunggu EB.

Aihh... So aku sempat snap pic Aerish jer. 


Ini Aerish

Tapi aku ralat lah sebab tak sempat nak snap pic dengan EB. Takper EB, moga nanti kita dapat jumpa lagi k. InsyaAllah, moga panjang umur. 




Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Sesenduk siput sedut berharga RM3... What The Mahal!!!!!!

Ni entry untuk aku luahkan rasa marah dan rasa terkejut aku.

Sungguh, sepanjang 5 hari berpuasa, rekod aku bersih sebab tak pergi ke bazar ramadhan. 

Tapi masa balik Kemaman hari Sabtu lepas, aku teringin sangat-sangat nak pergi bazar sebab maklumlah, bazar ramadhan dekat jer ngan rumah aku kat kemaman tu. Aku ajaklah kawan aku pergi. Oh yer, aku sepanjang berpuasa ni, aku makan kat rumah jer sebab housemate aku masak and aku pun masak gak.. Sajer nak bagitau aku ni dah mula belajar masak *shy2 cat*.

Ok, back to our topic, aku jalan-jalan tengok makanan. Mak aih bila tengok semua makanan aku rasa nak beli semua jer. Punyalah nafsu kuat. Nafsu kuat makan lah. Hehe..

Mula-mula aku beli kerang. Kerang bakar RM5 sepolisterin. Ok aku tak kisah sebab kerang tu banyak. Tapi sebenarnya kalau kita beli kerang then buat sendiri lagi untung sebenarnya sebab kerang RM5 yang dibeli tu kita boleh dapat lagi banyakkkkkkkkkkk.

Ok, kendian bila dah beli kerang aku pusing-pusing lagi tengok apa yang patut untuk dibeli. Aku ternampak lah siput sedut. Mak aih, seleranya tengok siput sedut sebab siput sedut ni macam dah jadi favourite aku lah kan.


Aku : Mak cik, bagi siput sedut.

Penjual : RM3 yer. Boleh?

Aku : RM2 boleh tak makcik?

Penjual : Tak boleh dik.

Aku : Ok lah makcik. Saya nak.


Tengah-tengah aku cari duit untuk bayar, mak cik tu dah settle dah nak ikat bungkusan siput sedut tu. Aku pun hairan dan aku tanya makcik tu.


Aku : Makcik, tu jer?

Penjual : Siput sedut RM3 satu senduk jer dik. Sebab siput sedut mahal sekarang. Sekilo bla bla bla.


Aku pun pusing kiri dan kanan tengok ada orang tak. Kalau takda orang, aku nak cakap taknak kat makcik tu. Kejam tak? Bukan masalah kejam tapi aku sangat terkejut sebab memang sikit. Tapi malangnya, ada orang di sebelah aku. Nak tak nak, aku amik lah juga. Dalam hati aku, siput sedut kat Kuala Lumpur lagi murah. Sungguh, aku pernah beli harga RM3 tapi siput nya sangat banyak. *geram*

Aku balik rumah, masa dah berbuka, aku kira berapa ekor siput sedut dalam tu.

RM3 = 12ekor siput sedut jer!!!!!!!



Sekarang aku percaya lah bahawa orang ramai kata makanan di bazar ramadhan memang mahal. So ini adalah salah satu makanan yang mahal. Uwaaa


P/s: aku serik. Masak sendiri lagi bagus.
P/s/s: Tapi aku tak pandai lagi nak masak siput sedut.
P/s/s/s: Nak boikot gerai yang jual siput sedut di tempat aku tu.





Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Friday, 5 August 2011

Cuepacs minta 2 bulan bonus - Amin Amin Amin

Salam Jumaat.

Hari ini ada Good News

Adakah aku terlambat tahu mengenai berita ini?

Sebab ini berita semalam. Aku baru terbaca tadi di Bernama.com *ketinggalan zaman sungguh*

Ya Allah, semoga berita ini menjadi kenyataan. Hahaha..


= = = = = = = = = =


KUALA LUMPUR, 4 Ogos (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) sekali lagi meminta kerajaan mempertimbangkan pemberian dua bulan bonus kepada penjawat awam tahun ini.

Presidennya, Datuk Omar Osman berharap kerajaan dapat menyediakan bonus sebulan sebelum sambutan Hari Raya dan sebulan bonus selepas sambutan perayaan itu.

Beliau berkata Cuepacs telah memohon secara rasmi melalui surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dua bulan lepas dan mengharapkan berita baik itu diumumkan tidak lama lagi.

"Sudah dua tahun penjawat awam tidak mendapat bonus sejak 2008 dan adalah diharapkan tahun ini kerajaan mempertimbangkan pemberian bonus tersebut sebelum dan selepas Hari Raya bagi mengurangkan beban kewangan," katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Sebelum ini, Cuepacs beberapa kali telah membuat permohonan kepada kerajaan agar mempertimbangan pemberian bonus tersebut selepas Cuepacs sendiri menerima banyak permintaan dari penjawat awam agar mereka mendapat bonus.

Beliau juga berkata pemberian bonus bukan setakat sehingga gred 54 sahaja tetapi kepada keseluruhan penjawat awam.

Bagaimanapun, ia terserah kepada kebijaksanaan dan kemampuan kerajaan untuk memutuskannya dan Cuepacs berharap agar ia dapat dipertimbangkan memandangkan keadaan ekonomi negara yang semakin menyakinkan.

Sementara itu, Cuepacs berhasrat untuk mengadakan perbincangan bersama kerajaan mengenai Skim Pencen Bercarum (SPB) yang dijangka akan dilaksanakan tahun depan.

Beliau berkata walaupun Cuepacs sebulat suara menolak pelaksanaan skim itu, mereka tetap bersedia untuk berbincang dengan harapan kerajaan dapat menawarkan penambahbaikan yang mampu memberi kebaikan kepada keseluruhan penjawat awam.

"Perbincangan ini untuk kerajaan mendengar apa sebenarnya pandangan Cuepacs, kenapa Cuepacs menolak SPB," katanya.

Cuepacs sebagai badan tertinggi yang mewakili sektor awam tetap dan berpencen mendakwa bahawa skim itu tidak menguntungkan terutamanya kepada generasi baru sektor awam.



-- BERNAMA
 
= = = = = = = = = = 

Ha, dah habis baca? Teruja tak?

Kalau tak teruja, tak tahu lah nak cakap macam mana. Hehe.



Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Thursday, 4 August 2011

Sejuk beku... Sejuk ketor... Sejuk Kejung

Opis aku sangat-sangat sejuk harini.
Tangan aku rasa sangat kaku. Darah macam tak mengalir. Darah jadi bertompok-tompok.


Ni tangan kiri. Nampak tak tompok-tompok di tangan kiri ku ini? 
Kalau tak nampak, tak tahu lah nak cakap caner lagi.
Ni menunjukkan suhu kat opis memang di paras beku!



 Ni tangan kanan. Yang tangan kanan ni tak nampak sangat tompok-tompok nya sebab
pencahayaan yang lebih. Hehe.


Memang sumpah sejuk lah.

Kat kaki pulak, kalau di cucuk dengan jarum, darah pun segan nak keluar. Shy-shy cat gitu. Sebab memang darah rasa beku. 

Rasa macam musim sejuk masa duduk kat London plak. Erk!!!





p/s: Aku tak pernah duduk London. Pergi pun tak pernah. Hehe


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Kad Hawa dan Insurans

Peringatan! Aku bukan penjual Insurans. Take note.. hehe

Perghh siap buat merah bold lagi dekat peringatan tu. Bukan ape, saja nak stress kan bahawa aku bukan nak jual insurans pung.

Pagi tadi aku ada terbaca pasal Kad Hawa ni. Menarik jugak pasal Kad Hawa ni.

Ok, sebelum kita pergi lebih lanjut, masih ada lagi ker yang tak ada insurance? Jangan wooo.. Insurance sangatlah penting sekarang ni. 

Ada dua kejadian yang membuatkan aku rasa insurance sangat penting. Apakah? 

Kejadian 1:
Anak office mate aku masuk Hospital Pusrawi. Mak aihh mahal bebenor bil hospital dia. Nama office mate aku ni Kak Yong. Kak yong cakap, dia bernasib baik sebab ada insurance. So insurance cover bil yang berjumlah RM4k++ tu. Fuh Tanjat Boboi... Kak yong kata, mana nak ambil duit sebanyak RM4k++ tu if insurance tiada. Alhamdulillah.

Kejadian 2:
Pakcik aku eksiden. Eksiden tu sangat teruk tapi alhamdulillah, pakcik aku ok. Masa pemeriksaan kesihatan selepas eksiden tu, pakcik aku disahkan ada brain tumor. Ya Allah, semua orang terkejut sebab brain tumor pakcik aku dah di peringkat ke4. Pakcik aku ingatkan selama ni dia sakit-sakit kepala sebab migrain tapi rupa-rupanya adalah sebaliknya. Pakcik aku di warded lah. Baru 2 minggu lepas pakcik aku kuar wad di HKL. Masa aku pergi melawat dia, dia cerita dengan aku bahawa beliau sangat menyesal sebab tak ambil insurance dari dulu. Sekarang ni, bila dah sakit, memang chances dia untuk ambil insurance sangat rendah. Sebab syarikat insurance takkan terima bila seseorang tu dah sakit. 

So, dua kejadian di atas ni menyebabkan aku berfikir, lebih elok kiranya aku ada insurance. Biarlah keluar duit bulan-bulan pung. Tak rugi keluarkan RM150 sebulan untuk insurance sebab orang kata, sediakan payung sebelum hujan kan. Kita takkan tahu nasib kita pada masa akan datang. 


= = = = = = = = = =

Kad Hawa Tawar Perlindungan Insurans Hingga RM10,000

KUALA LUMPUR, 3 Ogos (Bernama) -- Golongan wanita berumur 18 hingga 45 tahun kini berpeluang mendapat perlindungan insurans sehingga RM10,000 menerusi pemilikan Kad Hawa dengan kadar bayaran permulaan sebanyak RM10.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Rashid Shirlin berkata Kad itu meliputi perlindungan ragut, kematian akibat kemalangan atau hilang keupayaan kekal, kehilangan wang tunai dan barang peribadi berharga serta rompakan di Mesin Pengeluaran Wang (ATM).

"Walaupun jenayah ini diklasifikasi sebagai jenayah kecil, ia juga boleh membawa maut seperti beberapa kes yang mendapat liputan akhbar," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kad Hawa itu di sini.

Beliau berkata program dengan kerjasama RealRewards itu diperkenalkan khas bagi melindungi wanita yang sering menjadi sasaran utama dalam jenayah itu dan ia juga seiring dengan kempan Banteras Ragut dan Rogol (B2R) yang diperkenalkan pergerakan itu baru-baru ini.

Rosnah berkata perlindungan insurans untuk tahun pertama adalah percuma dan pemegang kad perlu memperbaharui kad itu untuk tahun seterusnya.

Selain itu, beliau berkata pemegang kad juga dapat mengumpul mata ganjaran dan memperoleh diskaun dari 1,300 rakan niaga RealRewards, antaranya KK Home Deco, Cars International, KL Bird Park dan beberapa syarikat produk kecantikan.

-- BERNAMA

= = = = = = = = = = 

Kepada yang masih tiada insurance, sementara sihat ni, aku nak nasihatkan better anda semua ambil insurance. Memang waktu ni kita tak nampak lagi akan kepentingan insurance tapi in future, who knows. 

Malang tidak berbau ! Sediakan payung sebelum hujan. 

Sekian :)


Image taken from here


p/s: Menarik juga Kad Hawa ni. Mau jugak!!!


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Doakan kebahagiaan mereka (:

Sekarang ni heboh pasal cerita Khairul Fahmi dan Elia. Aku hanya mampu membaca tanpa mampu membuat keputusan. Masing-masing tentu ada alasan sendiri kenapa dan mengapa mereka membuat begitu.

Percintaan ibarat perniagaan. Ada risiko untung dan rugi. Andai bernasib baik, kita akan untung. Dan andai tidak bernasib baik, kita akan rugi. Pepatah pula kata, Ibarat untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Aih, ada pepatah pula terlintas di pikiran aku sekarang. HAHA...


Tapi apapun yang terjadi dalam hidup, janganlah disesali kerana apa yang berlaku terselindung hikmah yang amat besar.


Aku juga pernah melalui 1 episode percintaan yang sangat melukakan. Mula-mula memang teramat sedih tapi makin lama, semakin banyak keindahan yang aku perolehi. 


Housemates aku masa aku duduk rumah sewa di Shah Alam dulu tahu macam mana kisah aku dulu.  * malu bila diingat kembali * 


Walaupun setelah hampir 3 tahun, tapi kelukaan masih terasa. Aku masih single hingga kini. Ahh nanti sampai masa, nak gak aku citer pasal love story aku. Wakakakaka.... *tak mau sedih-sedih lagi*


Apa pun, aku mendoakan yang terbaik untuk Fahmi dan Elia. Andai ada jodoh, takkan kemana. 


* Kebahagiaan ibarat rama-rama. Andai semakin laju kita mengejar, rama-rama itu akan semakin jauh terbang. Tetapi andai kita biarkan, rama-rama itu akan kembali kepada kita *


Aku suka dengan doa yang Elia letak di blog dia. Ni doa nya :

Ya-Rabbul Ariffin
Tuhanku,Seandainya telah kau takdirkan dia milikku.. tercipta buatku
Dekatkan lah hatinya dengan hatiku
Tetapkan lah kemesraan antara kami
Agar kebahagiaan ini kekal abadi

Ya Muhaimin
Dan Tuhanku
Seiringkan lah kami mengharungi hidup luas ini
Ke tepian yang sejahtera

Ya Rabbul Fatihin
Tetapi Tuhanku yang Maha Pengasih
Seandainya telah kau takdirkan dia bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandangan ku
Luput dari ingatan ku
Dan peliharalah aku dari kecewa

Ya Rabbul Izzati
Serta Tuhanku yang Maha Mengerti
Berilah aku kekuatan melontar bayangannya ke dada langit
Hilang bersama senja nan merah
Dan gelap pekat awan
Agar aku bisa bahagia
Walaupun tanpa dirinya

Ya Rabbul Quddus
Dan Tuhanku
Biar sekuat mana aku menyintainya
Aku pohon agar Tuhanku
Melenyapkan perasaan ini
Sekiranya dia ditakdirkan bukan milikku

Ya Rahman Ya Rahim
Tapi sekiranya dia ditakdirkan untukku
Kupohan agar takdir memperkuatkan kasihku padanya
Selagi tidak melebihi kasihku padaMU


Aku penah berdoa dengan doa ni masa aku baru putus dulu. Memang meleleh-leleh ayor mata aku nih.. Hahaha.. Tapi tu dulu lah kan. Sekarang ada gak r sikit-sikit.


Image taken from here


p/s: dengar lah lagu Jangan Salahkan Pertemuan dari Ibnor Reza. Best lagu ni!


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Wednesday, 3 August 2011

Sedih... Tiket Keretapi balik kampung dah habis :(

* Entry ini bukan entry yang wordless *

Anda semua dah baca news hari ni?

Sedih sangat ni. News hari ni membawa berita yang mendukacitakan. Sob sob sob

Kenapa?

1) Macam mana aku nak balik kampung kalau tiket dah habis?
2) Macam mana aku nak beraya nanti?
3) Aku nak beraya dengan sapa nanti?
4) Tiket habis, mak aku nangis rindu aku caner?

Jap jap. Kenapa dengan kamu ni ChekNin?

Toksah banyak cakap, tolong baca berita ni.


Tiket Keretapi Ke Pantai Timur Habis Dijual

KUALA LUMPUR, 2 Ogos (Bernama) -- KTM Berhad hari ini mengumumkan tiket keretapi ke Pantai Timur bagi tempoh 26 hingga 29 Ogos telah habis dijual.

KTM Berhad dalam satu kenyataan hari ini menyebut penambahan koc bagi laluan tersebut akan dipertimbang dan sebarang pengumuman berhubung perkara itu akan dibuat pada pertengahan bulan ini.

Bagaimanapun, menurut kenyataan itu, tiket untuk sektor Utara, Selatan dan Tengah masih boleh dibeli.

Sejumlah 62,304 tiket disediakan bagi penjualan sebelum hari raya, iaitu dari 20 Ogos hingga 30 Ogos, dan sehingga 2 petang ini, sebanyak 27,990 telah dijual.

Baki 34,314 tiket masih boleh dibeli di kaunter KTM Intercity di seluruh negara.

Menurut kenyataan itu, tiket beberapa laluan yang habis dijual adalah Kuala Lumpur-Hatyai (Ekspres Senandung Langkawi No 20) bagi tarikh 26 hingga 28 Ogos, Hatyai-Kuala Lumpur (Ekspres Senandung Langkawi No 21, 25-26 Ogos) dan Kuala Lumpur-Tumpat (Ekspres Senandung Wau No 28, 25-29 Ogos).

Turut habis dijual ialah tiket bagi laluan Singapura-Tumpat, tiket Ekspres Sinaran Timur No 14 pada 25 hingga 29 Ogos dan Ekspres Sinaran Timur No 26 (24 -29 Ogos).

-- BERNAMA


Sekian. Wassalam.

Image taken from Google



p/s: Sejak bila aku balik Kemaman dengan keretapi ni?
p/s/s: Sejak bila Kemaman ada keretapi?
p/s/s/s: Ok, aku berangan. Kahkahkah



Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Wordless Wednesday - Cabutan Nombor Tak Bertuah


Aku tak dapat apa-apa masa cabutan nombor bertuah. Sokmo gitu. Sedih


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Tuesday, 2 August 2011

Jumble Sale Part 1

Jumble Sale merupakan acara tahunan yang dijalankan di tempat kerja aku ni. Memang sangat meriah. Macam-macam aktiviti yang diadakan. Ada jual-jual, ada pertandingan, ada karok and many more. It was fun!

Jumble Sale yang diadakan setiap tahun ini adalah anjuran BENITA (Persatuan Suri dan Anggota Wanita BERNAMA).  Ia bukan sahaja untuk kakitangan BERNAMA tapi juga boleh disertai oleh orang luar. Macam tempat kerja aku ni berdekatan dengan National Library so kakitangan National Library pun ada join aktiviti kat sini. 

Aktiviti ni boleh mengeratkan silaturahim lah. Sebab masa ni lah kita boleh kenal orang-orang di tempat kerja kita. Even 1 building tapi tak semua kita kenal orang kan. HEHE. 



 Banner untuk Jumble Sale.  Cute jer kan.



Setiap staf dapat kupon kat atas ni. Kupon ni sangat penting. Penting lah sangat kan. Ni kupon untuk cabutan nombor bertuah. Tapi seperti biasalah, takda lah bertuah sangat pun. HEHE. 

Aktiviti-aktiviti yang diadakan pada Jumble Sale ni akan aku ceritakan di next entry yer. Penat dah naip ni. HEHE


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Sahur pagi tadi

Salam Ramadhan semua. Hari ni masuk hari kedua kita semua berpuasa.



Ni adalah menu sahur aku pagi tadi. Just a simple one for sahur. I just ate dates and Milo.

Biasanya aku jarang nak bangun sahur. Tahun-tahun lepas boleh dikira dengan jari berapa kali aku bangun.

Tapi tahun ni, aku ada housemate yang sangat rajin sahur. Kalau puasa sunat pun, dia memang rajin bangun sahur. So aku dah semakin terikut dengan housemate aku ni. 

Baru hari kedua berpuasa, aku masih bersemangat bangun. Tak tahulah hari-hari berikutnya. KAHKAHKAH. Gelak untuk diri sendiri.

Aku harap aku mampu berpuasa penuh (konon-konon mampu berpuasa penuh. Konon tak kira lah hari yang memang tak boleh puasa tu. HEHE). Sebab aku sekarang ni cepat jer nak angin. Aku risau. Sebab kalau hari tak puasa, kalau lambat makan memang aku cepat angin dan sendawa tanpa henti. Huhu.

Sekianlah cerita sahur ku untuk pagi ni.

Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Thursday, 21 July 2011

LOVE STORY - Andy William

I really love this song. Coz the lyric is very meaningful.
If you really into this song, u will cry. 

"Love is very important in our life"



Andy Williams

Love Story (Where Do I Begin)

Where do I begin
To tell the story of how great a love can be
The sweet love story that is older than the sea
The simple truth about the love she brings to me
Where do I start

With her first hello
She gave new meaning to this empty world of mine
There’d never be another love, another time
She came into my life and made the living fine
She fills my heart

She fills my heart with very special things
With angels’ songs , with wild imaginings
She fills my soul with so much love
That anywhere I go I’m never lonely
With her around, who could be lonely
I reach for her hand-it’s always there

How long does it last
Can love be measured by the hours in a day
I have no answers now but this much I can say
I know I’ll need her till the stars all burn away
And she’ll be there

How long does it last
Can love be measured by the hours in a day
I have no answers now but this much I can say
I know I’ll need her till the stars all burn away
And she’ll be there
 


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Hey, WESTLIFE COMING TO MALAYSIA!!!!!

 Korang dah tau ker pasal Westlife nak datang Malaysia? 
I read about this on Facebook.

Here are the details about WESTLIFE COMING TO MALAYSIA.

WESTLIFE COMING TO MALAYSIA - GRAVITY TOUR


by Sony Music Malaysia on Thursday, July 21, 2011 at 2:17pm

WESTLIFE will be coming to Malaysia this coming October 7th, 2011 FRIDAY, to perform to their Malaysian fans at The Putra Indoor Stadium, Bukit Jalil at 8.30 pm.

Westlife are back bigger than ever ;and for fans eager to see them live; can get their tickets online at www.ticketpro.com.my  and www.airasiaredtix.com

Tickets can also be purchased at the following outlets; Victoria Music; Guitar Store and Rock Corner outlets and is priced at RM355, RM255,RM155, RM95.

For enquiries call WESTLIFE Hotline :+603-78807999(Ticketpro) /  +603 - 8775 4666 (AirAsiaRedTix)

WESTLIVE LIVE IN KUALA LUMPUR : GRAVITY TOUR 2011…specially brought to you by JS Concerts in association with Midas Promotions with official hotel Hilton KL and official label Sony Musicand official radio stations Lite fm, Mix fm and Sinarfm




Hey hey... Nak layan lagu WESTLIFE lah jap. Sangat teruja. Mau pegi tengok lah... HOHOHO


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Salam Khamis

Mow-Nink....

Pagi ni aku ke office agak lambat. Tak tau lah kenapa. Bangun dah awal, kul 6.45 tapi gatai pegi snooth alarm. Dah bunyi banyak-banyak kali, aku terus off alarm tu. Bising jer bunyi alarm pagi-pagi. Aih... (padahal alarm lah yang membantu aku bangun pagi-pagi.. Nak harap bangun sendiri, memang hari-hari terlajak lah gamaknya). Bila dh off kan alarm, aku pun tido balik. Tetiba aku terjaga, arghhhhhhhhh.......dah kul 7.30 rupanya. Adoiii Adoii.....

Aku pun tak terus bangun. Cari mangsa untuk ku kacau, ku telefon dan yer, borak-borak sampai kul 8am. WHAT THE HALLLLLLL....... Terus kelam kabut cari towel, tapi lepas tu takder dah kelam kabut sebab memang tau ku akan lambat. Pas mandi, bukak TV dulu dengar HOTFM di TV, pastu gosok-gosok baju. Aih, semua-semua settle kul 8.45. HAHAHA

Kuar rumah leh lagi lenggang-lenggang pastu ke LRT. Nasib baik lah LRT hari ni tak problem. Aku sampai LRT station, terus LRT ada. Aih, tau-tau jer aku dah lambat. KEKEKEKE

Ok, dipendekkan cerita, aku sampai office pukul 9.30am. HEBAT KAN? HAHAHA. Hebatlah sangat. Punch card merah woooooo. Sape suruh bangun lambat kan. HEHE :p


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Monday, 18 July 2011

Pejam celik pejam celik, dah 13 Tahun Abah Meninggal

"Ku mencari bayang mu tiada
di langit biru, dilautan api
Kau hilang nan semakin jauh, 
hujung dunia kita berjumpa"

"Kau subur mewangi di dalam hati"


17 Julai 1998 - 17 Julai 2011


Setiap tahun, aku akan ingat tarikh ni. Tarikh yang sangat penting dalam hidup aku. Pada tarikh ni, aku kehilangan orang yang paling paling paling penting dalam hidup aku. *sedih*

Aku kehilangan Abah tersayang ketika umur aku 12 tahun. Bagi yang seusia dengan aku pada umur ni, percayalah korang pasti memang tengah bermanja-manja lagi kan. Even kalau di umur macam aku ni, 25 tahun, kalau Abah masih ada, confirm aku masih bermanja lagi dengan Abah.

Abah pergi di saat aku akan bertarung untuk UPSR. Sebulan sahaja lagi pada saat penting dalam hidup aku. Abah pergi tanpa kata.  *sebak*

Abah, pejam celik pejam celik, kejap jer kan masa berlalu. Rupa-rupanya dah 13 tahun Abah pergi.  Tapi kenangan bersama Abah masih ku ingat.  Abah, orang yang paling banyak mengajar aku erti kehidupan. Abah, insan yang berjaya membawa aku menjadi orang yang berguna kini (dengan pelajaran yang diberikan) *nangis*



Ni lah insan yang paling aku sayang dalam hidup. Lelaki terbaik dan paling baik yang takkan aku jumpa lagi di mana-mana. Gambar ni aku tak edit sebab nak kekalkan originality.  Sebab aku dapat rasa ketika ini, Abah ada bersamaku. Abah. *nangis*


Abah, AZIZ BIN ALI, terima kasih di atas segalanya. Jasamu tetap ku kenang sampai akhir hayatku. Abah adalah lelaki terbaik dalam hidupku.



Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Thursday, 14 July 2011

Unit Kami dah jadi Library!

Korang penah tengok tak simbol ni?


Tolong Diam!!!!!
*Image taken from here



 HAHAHAHA.....

Pagi ni unit aku dapat warning dari orang-orang di unit sebelah. Mereka suruh kami sumer diam. KAHKAHKAH...

Kami di unit ni memang bising. Tak dinafikan.  Sebab unit kami majoriti muda-muda yang baru habis belajar. Unit lain ada juga mereka yang memang dah senior. So keupayaan mereka untuk membuat bising tu memang taklah  kan. So di unit kami ni, memang sokmo bising.

Tak kira masa, ada bos or takda bos, memang kami bising. Tapi bising kami tak bermaksud kami tak buat kerja k.  Kerja kami stress jadi kami di sini memegang prinsip, JANGAN STRESS KAN DIRI KITA.  So bila dah penat buat kerja, kami akan berkumpul dan borak-borak. Bila borak-borak, ada lah gelak-gelak kan.

Pagi ni kami memang terlebih gelak sebab bos kan takda. Bos kami MC so kami pagi-pagi lagi dah berkumpul, buat-buat lawak bagai. So orang di unit sebelah pun sound. Tapi sebab bising kami di tahap melampau, kami tak dengar kami di sound. Orang yang sound kami tu akhirnya buat status di Facebook. WAKAKAKA..

Status orang tu memang marah lah. Perli kami. So kami baca. Bila baca, kami semua mengaku memang salah kami tapi rasanya tak perlu lah dia nak buat status kat facebook kan. Bagitaulah kami betul-betul. Bila buat status di Facebook, tak pasal-pasal semua orang tau. KAHKAHKAH

So kami punya senior Executive bagi email, minta kami semua senyap lah pasni. So kami semua setuju untuk diam. Unit kami sekarang ni dah jadi LIBRARY. KAHKAHKAH

Yeay!



Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Wednesday, 13 July 2011

Takziah AJ

Tengahari tadi, aku baca di status Facebook. Status tu betul-betul buat aku terkejut.  Ibu kawan baik aku masa di UiTM Shah Alam telah meninggal dunia.

Kepada AJ, aku ucapkan Takziah. Moga ko tabah menghadapi dugaan ini. Aku yakin ko kuat sebab sebelum ni pun aku tengok ko tak mudah menangis dan melatah bila apa saja dugaan ko terima.

AJ, yang pergi tetap pergi. Kita hanya mampu doakan agar arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin.

p/s: aku rindu ko AJ. Dah lama tak jumpa since ko dah pindah Ipoh. :(





Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Ku Follow

 Sekarang ni, aku sedang usahakan untuk follow kembali blog-blog yang aku penah follow dulu.

Aku juga sedang follow balik kawan-kawan aku di blog aku yang lama dulu.

Kepada yang dah follow, Thank you so much. I really appreciate it.

Lots of Love,
Diriku yang terharu. HEHE :)


Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Anda Mencari Kerja? Amik peluang ni....

Aku syukur sangat-sangat sebab selepas habis belajar, terus di offer kerja.  Aku praktikal dan kerja di company yang sama.  Orang kata, REZEKI kan.  Alhamdulillah... Kebetulan masa aku habis praktikal tu, supervisor aku terus offer kerja sebab kebetulan ada kosong.  Aku pun amik lah peluang ni. Tak semua orang dapat peluang macam aku kan.

Aku suka baca news. Almaklumlah, aku kan kerja di News Agency so orang kata, kalau tak baca news, memang tak patut lah kerja di sini kan.  Sebab kawan-kawan aku suka tanya aku apa berita latest. Adoi...
So tadi aku terbaca pasal berita ni. Kepada yang berada di Kuantan, pergilah reramai yer. Yang dah kerja, boleh lah cari kerja yang better. Yang tak kerja, take this for granted.  



KUANTAN, 13 Julai (Bernama) -- Karnival Kerja Pemuda BN 2011 yang akan berlangsung selama tiga hari bermula 15 Julai ini di Pusat Konvensyen Sultan Ahmad Shah, Hotel Zenith, di sini bakal menawarkan 7,000 peluang pekerjaan.

Exco Pergerakan Pemuda Umno Malaysia Nazir Hussin Akhtar Husin berkata karnival berkenaan akan melibatkan penyertaan 150 pelbagai syarikat dan agensi swasta dan kerajaan.

"BN Youth Job Fair (Karnival Kerja Pemuda BN) itu akan dirasmikan Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob, karnival berkenaan bermula 10 pagi hingga 8 malam," katanya kepada pemberita di sini.

Beliau yang juga Pengerusi Sekretariat Pekerja Muda pergerakan itu, berkata pihaknya menganggarkan 90,000 warga Pahang akan merebut peluang mencari pekerjaan sempena karnival itu.

Beliau berkata syarikat berkaitan kerajaan (GLC) juga akan turut serta pada karnival berkenaan menerusi program Skim Latihan 1Malaysia.

Bakal-bakal graduan juga boleh mendaftar menerusi Skim Latihan 1Malaysia, menerusi skim itu mereka yang berkelulusan diploma akan diberikan elaun latihan sebanyak RM900 sebulan, manakala ijazah sarjana muda sebanyak RM1,200 sebulan.

"Tempoh latihan adalah selama setahun dan sekiranya syarikat GLC terlibat berpuashati, mereka akan diserapkan terus sebagai pekerja tetap," katanya.

Selain peluang pekerjaan, pelbagai program seperti persiapan untuk menghadiri temuduga, tatacara membuat profil peribadi, serta program berkenaan latihan kerja juga akan turut diadakan.

"Selain itu kaunter aduan mengenai pekerjaan juga akan dibuka bagi membolehkan mereka yang bermasalah dalam bidang pekerjaan mendapat khidmat nasihat. Kaunter dibuka bermula 9.30 pagi hingga 7 petang sepanjang karnival berkenaan berlangsung," katanya.

-- BERNAMA

p/s: SELAMAT MENCARI KERJA. REBUT PELUANG INI. yeay!



Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

Tuesday, 12 July 2011

Ragut

Aku balik kerja pukul 5.30 biasanya.

Semalam, seperti biasa, aku jalan sorang-sorang. Mula-mula aku tumpang Kak Halmy ke LRT Ampang Park then jalan kaki lah ke LRT tu. Masa aku jalan sorang-sorang tu, adalah pakcik ni tegur aku. 

Ni dialog antara aku and pakcik tu. Kejadian ni di depan Double Tree, Intermark, betul-betul depan Ampang Park.

Pakcik Melayu: Dik, hati-hati dik. Handbag tu pegang elok-elok. Tadi ada perempuan dah kena ragut. Baru jer lagi. Budak motor yang meragut. 

Aku: (terkejut) Hah! betul ker pakcik? takutnya saya.  

Jalan-jalan depan sikit, ada sorang lagi pakcik menegur aku.

Pakcik India: Adik, handbag tu pegang betul-betul dik.  Jangan leka sangat jalan tu. Tadi dah ada sorang perempuan kena ragut. Peragut tu datang dari arah sana (sambil tunjuk tempat dimana peragut tu ada).

Aku: Terima kasih pakcik.

Aku takut sebenarnya. Tapi apa boleh buat, dah memang aku ni pengguna LRT  tegar. Kahkahkah.

Aku hanya bertawakal jer pada Allah, sebab sebelum kuar rumah, aku memang amalkan baca Al-Fatihah, Ayat Kursi dan Al-Ikhlas. 

Pastu niat, YA ALLAH LINDUNGILAH AKU WALAU KEMANA SAJA AKU PERGI DAN DIMANA SAJA AKU BERADA. SESUNGGUHNYA AKU HANYA BERTAWAKAL KEPADAMU YA ALLAH.

Oh ye, ni aku nak share antara tempat yang korang memang kena hati-hati.  


HOT SPOT CRIME AREAS IN KL

1     Lebuh Ampang Bus Stop  Near The Indian Restaurants - Snatch Thief Area, victims are normally Malay and Indian girls who are alone and not aware. Sexy Indian Girls, please be extra careful if you are to say a word, they will insult you with vulgar words or even slap your face if you put up a fight.

2     Jalan Ampang - Menara Great Eastern / Great Eastern Mall   - If you are approached by anyone - men or women asking for directions or the time, please be ALERT of any car or motobike that comes near you. Stop your conversation and run for your life, if not, be ready to scream or if you have a spray, get it ready. Tag Team Ahli Gusti Jahat Gang will either snatch your handbag / handphone or sepak you if they can't get anything from you. If you are too sexy - they will bundle you into their car or molest you on the spot.

[ They work in a team of  4 to 6 persons]. THE GIRL IS THEIR DECOY [UMPAN] to rob their unsuspecting victims.

3     Changkat Thambi Dollah Off Jalan Pudu  - Bus Stop and Wisma Shaw Areas. Lots of Mat Rempits who hang around the bus stop area to snatch your handbag. Those who drive to this area and to Wisma Shaw for shopping or Cari Makan, Please park your car at a safe parking area. Tepi Jalan parking areas can be unsafe - Taiko Tai might force you to remove your car or they will park to block your car. Any words you say to them might end-up by you getting a good bash -up. [They have areas whereby only gang leaders can park their cars]

4   Jalan Pudu From Swiss Garden Hotel to Hentian Pudu Raya and Menara Maybank

4.1:  Ladies, please take care of your handbag and your  handphone when you place it near your ears - Mat Rempit Gang will  Zoooom near you and roughly snatch it from you. You might just fall down due to the impact of it and hurt your head by hitting the ground.

4.2:  When withdrawing cash from the bank's ATM  [Ambank or Maybank] Please look around first b4 you do your withdrawal, IF YOU NOTICE someone looking at you or suspicious to you, then you have to be extra careful!. There is this GERAK KILAT gang who in a split second would be near you and snatch or point a knife at you to handover the money, some even force their victims to withdraw from  other ATM banks.[Acording to my not so reliable source - there were one or two female victims who were raped and dumped at Setapak and Kepong areas]

4.3:    Boarding of Taxi or Unknown Person's Car - Please take note of the route the driver is taking you;  if you are taken to a wrong road, then you would end-up as a Rape victim or if you are a guy, hehehe... you would be cash stripped / burnt in a car.[My best friend lately was a victim, lost his Rolex Watch, Wedding ring and ATM Card ].

4.4:  Ok, Ladies, if you think that it's safe to be on a motorbike with your Macho Guy that's fine, but be aware of motorbikes beside you, they might be snatchers who will snatch your bag and Zoom away

5     Wangsa Maju Putra LRT and TAR College Area.     A New Gangster Area--- this area has now become worse than Jinjang, Balakong or Puchong .Groups of youths will do anything to harm you for just a matter of cents or dislike your personality. Don't stare or look at them, all you will know is that they will just simply stab you with a penknife or a dagger..

6     Kepong, Selayang, Sentul Timur LRT and Wangsa Maju -  Unknown Part Time Taxi Drivers or Stolen Taxi Waiting for You  To Be Their Victims - Ladies if you are alone, please DO NOT board a taxi if you think the driver is not pleasant. If you have withdrawn money from the bank or that you are sexy please ENSURE that the driver doesn't  use the central locking of his taxi and driving you to a right route.[You have the full right to ask the taxi driver not to use the central locking - Wind down the windows if he does not obey you].

Macho Guy, you too can be a victim of cash and valuables.  

p/s: All info was taken from e-mail.

Monday, 11 July 2011

New Born

Hai semua...

Oh oh lupa, kena bagi salam dulu.. Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia

Selamat datang ke blog baru aku. Sebelum ni aku dah ada blog. Kawan-kawan kat blog lama takdalah ramai sangat, around 100++.  Aku sayang sangat blog lama aku tu jer tapi oleh kerana beberapa sebab dan alasan, aku jadi takda mood untuk buat entry baru.

Aku rindu sangat nak berblog sebenarnya. Macam-macam perkara yang aku nak cerita tapi oleh kerana 'sebab dan alasan' tersebut, aku pendamkan saja niat aku tu.

Sehinggalah aku terfikir untuk create blog baru. Kekekeke.... Macam artis lah plak kan.

Ok, SELAMAT DATANG KEPADA SEMUA!!!