Friday, 5 August 2011

Cuepacs minta 2 bulan bonus - Amin Amin Amin

Salam Jumaat.

Hari ini ada Good News

Adakah aku terlambat tahu mengenai berita ini?

Sebab ini berita semalam. Aku baru terbaca tadi di Bernama.com *ketinggalan zaman sungguh*

Ya Allah, semoga berita ini menjadi kenyataan. Hahaha..


= = = = = = = = = =


KUALA LUMPUR, 4 Ogos (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) sekali lagi meminta kerajaan mempertimbangkan pemberian dua bulan bonus kepada penjawat awam tahun ini.

Presidennya, Datuk Omar Osman berharap kerajaan dapat menyediakan bonus sebulan sebelum sambutan Hari Raya dan sebulan bonus selepas sambutan perayaan itu.

Beliau berkata Cuepacs telah memohon secara rasmi melalui surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dua bulan lepas dan mengharapkan berita baik itu diumumkan tidak lama lagi.

"Sudah dua tahun penjawat awam tidak mendapat bonus sejak 2008 dan adalah diharapkan tahun ini kerajaan mempertimbangkan pemberian bonus tersebut sebelum dan selepas Hari Raya bagi mengurangkan beban kewangan," katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Sebelum ini, Cuepacs beberapa kali telah membuat permohonan kepada kerajaan agar mempertimbangan pemberian bonus tersebut selepas Cuepacs sendiri menerima banyak permintaan dari penjawat awam agar mereka mendapat bonus.

Beliau juga berkata pemberian bonus bukan setakat sehingga gred 54 sahaja tetapi kepada keseluruhan penjawat awam.

Bagaimanapun, ia terserah kepada kebijaksanaan dan kemampuan kerajaan untuk memutuskannya dan Cuepacs berharap agar ia dapat dipertimbangkan memandangkan keadaan ekonomi negara yang semakin menyakinkan.

Sementara itu, Cuepacs berhasrat untuk mengadakan perbincangan bersama kerajaan mengenai Skim Pencen Bercarum (SPB) yang dijangka akan dilaksanakan tahun depan.

Beliau berkata walaupun Cuepacs sebulat suara menolak pelaksanaan skim itu, mereka tetap bersedia untuk berbincang dengan harapan kerajaan dapat menawarkan penambahbaikan yang mampu memberi kebaikan kepada keseluruhan penjawat awam.

"Perbincangan ini untuk kerajaan mendengar apa sebenarnya pandangan Cuepacs, kenapa Cuepacs menolak SPB," katanya.

Cuepacs sebagai badan tertinggi yang mewakili sektor awam tetap dan berpencen mendakwa bahawa skim itu tidak menguntungkan terutamanya kepada generasi baru sektor awam.-- BERNAMA
 
= = = = = = = = = = 

Ha, dah habis baca? Teruja tak?

Kalau tak teruja, tak tahu lah nak cakap macam mana. Hehe.Thanks awak sudi jengah dan baca!!!

7 comments:

 1. eeeiii sukanya kalau betul..dah lama tak ada bonus..takkan orang felda jer yg dapatkan..mestinya kena jaga orang gomen juga ni..hehehe

  ReplyDelete
 2. Akak,
  Saya pun suka if ada bonus. Sebab mcm ada sikit jeles lah dengan orang felda sebab mereka dh di umum bonus. hehehe...

  ReplyDelete
 3. amin amin amin..

  semoga tahun ni ada harapan

  ReplyDelete
 4. harap-harap dapat berita baik kan..

  ReplyDelete
 5. kiter dpt stengah bulan bonus kan? :) alhamdulillah

  ReplyDelete
 6. alhamduliillah... setengah bulan pun dah ok.. (:

  ReplyDelete

Tinggal Jejak